Gør værdierne til hverdag

0-3 år | 3-6 år | 6-9 år

Gør Fri for Mobberis fire kerneværdier til en del af jeres hverdag ved at gøre dem meget konkrete.

Fri for Mobberi bygger på de fire kerneværdier tolerance, respekt, omsorg og mod. Værdierne ligger til grund for alle aktiviteter i programmet.

For at programmet skal have effekt, skal værdierne være en del af jeres hverdag, og ikke kun når I har kufferten fremme eller arbejder med Fri for Mobberis materialer.

Sådan gør I

 1. Start med at sikre dig, at alle kollegerne kender de fire værdier. Evt. ved at gennemføre øvelsen Hvad betyder Fri for Mobberis værdier for jer?
 2. Gennemfør en fælles brainstorm over tre forskellige temaer: Jeres hverdagsrutiner, jeres planlagte pædagogiske aktiviteter og understøttelsen af børnenes selvorganiserede leg. Skriv en masse eksempler på de forskellige temaer på et stort ark papir – et ark til hvert tema.
 3. Lav tre grupper og tre stationer. Ved hver station lægges et temaark og tilhørende eksempler. Gruppe 1 sidder ved station 1 (Hverdagsrutiner), Gruppe 2 ved station 2, etc.
 4. Start med at diskutere, hvordan tolerance konkret kommer til udtryk i det tema/og de situationer, I sidder med. Derefter hvordan respekt, omsorg og mod kommer til udtryk. Det er vigtigt, at værdierne tages én ad gangen, så I ikke kommer til at overse én eller lægge nogen sammen.
 5. Når I har gennemgået alle fire værdier, går I til den næste station og ser på, hvad gruppen før jer har skrevet. I tilføjer, hvis I synes, der mangler noget. Notér, hvis I er uenige i noget, de andre har skrevet, så I kan vende tilbage til det.
 6. Når alle grupper har været ved alle stationer, samler I op i fællesskab. I den fælles opsamling gør I plads til at diskutere, hvis der er noget, I har været uenige om undervejs

Lav aktiviteten med

Kolleger

Det skal I bruge

 • Værdiplakaten med Fri for Mobberis tekst.
 • Værdiplakaten, hvor I selv har formuleret, hvad I lægger i værdierne.
 • Tre store ark papir.
 • Skriveredskaber.

Tips

 • Prøv aktiviteten med jer selv som fokus i stedet for børnene. I stedet for de tre temaer, hverdagsrutiner, pædagogiske aktiviteter og selvorganiseret leg, kan I arbejde med temaerne: Ved møder, ved arbejdet med børnene og i pauser/i fritiden. Hvilke situationer er der, og hvordan kommer værdierne til udtryk over for kollegerne?
 • Aktiviteten kan gennemføres, når I er helt nye i Fri for Mobberi, eller når I har arbejdet med det i et stykke tid, og har brug for at ”finde hinanden igen”.

Pædagogisk formål

Brug aktiviteten som led i at formulere jeres fælles pædagogiske grundlag.

Relaterede

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.