I “Kufferten” spiller de Fri for Mobberi-Minecraft

|

1. april 2019
I fritidsinstitutionen "Kufferten" lærer børnene om tolerance, respekt, omsorg og mod, når de spiller Minecraft.

Fri for Mobberi står højt på dagsorden i arbejdet med børnenes fællesskab i fritidsinstitutionen “Kufferten” ved Vibenshus Skole i København. Her lærer børnene bl.a. om tolerance, respekt, omsorg og mod, når de spiller Minecraft.

Vi mødes ved Bamseven.” Pædagogmedhjælper Alexander Remfeldt kalder til samling. Det er tid til at blive enige om dagens mission i Vibenshusland, som børnene i fritidshjemmet Kufferten har døbt den virtuelle Minecraft-verden, de i fællesskab bygger på hver torsdag.

I dag er det Ester, Aleksander, Martynas og Abdul, der fører de fire figurer, som fritidshjemmet råder over, hen til en stor, pixeleret Bamseven.

Bamsevennen er samlingspunktet i Vibenhusland, og de fire værdier, den repræsenterer, er omdrejningspunktet i spillet, som Alexander og hans kolleger søsatte sidste efterår som led i det pædagogiske arbejde med børns fællesskaber i det virtuelle rum.

Vi har fået øjnene op for, at Minecraft er et fantastisk spil til at arbejde pædagogisk med både digital dannelse og inkluderende fællesskaber,” forklarer Camilla Bille Riisgaard, der er teamleder i Kufferten.

En god ven i den virtuelle verden

Fire børn kan spille ad gangen – og undervejs forhandler, aftaler og hjælper de hinanden med at bygge i den fælles verden. Alexander er med til at hjælpe og guide, når der opstår uenigheder eller problemer. Aktuelt er de i gang med at bygge en underjordisk jernbane.

Martynas sagde tidligere, at han havde brug for lys. Er der nogen, der vil være en god ven og komme med noget lys til Martynas,” spørger Alexander. Straks melder to af de andre, at det har de.

Lidt efter stopper Alexander spillet et øjeblik, fordi Martynas har været heldig og har fundet metal, og sammen taler de om, hvordan Martynas nu kan være en god ven ved at dele sit fund med de andre spillere, der også har brug for jern til jernbanebyggeriet.

Når der opstår situationer, hvor børnene hjælper hinanden, så kan jeg godt finde på at sige, at det var ’omsorgsfuldt’ gjort. Der kan også ske det, at de vil det samme og kommer til at stå oveni hinanden, og så opstår der konflikter. Det bruger vi som anledning til at tale om, hvordan børnene kan udvise tolerance, respekt, omsorg og mod i konkrete situationer i det virtuelle fællesskab,” siger Alexander.

Og det har de gode erfaringer med. Fri for Mobberi-Minecraft er en populær aktivitet i fritidshjemmet, og de voksne føler, at børnene pædagogisk får meget ud af aktiviteten. Derfor kan de godt forsvare at afsætte en voksen i en hel time til blot fire børn:

Vi oplever, at børnene får øje på hinanden på tværs af forskelle og har det sjovt samtidig med, at de øver sig i samarbejde og i – gennem et pædagogisk fokus på Fri for Mobberi-værdierne – at træffe gode valg på vegne af dem selv og fællesskabet,” forklarer Camilla Bille Riisgaard.

Fakta om Minecraft

Minecraft er et populært computerspil blandt børn. Grafikken er meget simpel – alt er opbygget i firkanter – og konceptet er, at spilleren har en figur, som kan samle blokke af forskellige materialer. Blokkene kan være af blandt andet træ, sten, guld og sand. Spilleren kan flytte rundt på blokkene og lave nye blokke (crafte). Man kan fx grave miner, konstruere bygninger, bygge kunst og angribe hinanden.

Minecraft har ikke noget fast mål, men i stedet har man muligheden for at skabe sine egne mål i spillet – ligesom børnene skal lære sig at sætte egne mål i det virkelige liv – som kan være kreative, udforskende eller andre. Det giver en stor frihed at sætte sine egne mål, hvorfor Minecraft er velegnet som platform for pædagogiske eller skolerelaterede projekter, herunder fx matematik, samarbejde og IT-færdigheder.

Der findes flere måder at spille Minecraft på:

  • Creative: Spilleren har ubegrænsede ressourcer, så han/hun skal ikke tænke på sult eller andre farer, men kan give fantasien frit spil til at konstruere finurlige bygninger eller kunstværker. I Vibenshusland spiller de i ‘creative’.
  • Survival: Her er udfordringen større end i Creative. For at kunne bygge noget eller grave en mine skal man først indsamle materialer. Specielle ressourcer kan kun indsamles med specialværktøj, som skal ‘craftes’. I denne spiltilstand har spilleren en helbreds- og en sultbjælke, som viser, hvor tæt spilleren er på at dø.

Den fulde version af Minecraft koster omkring 180 kr.

Læs mere om, hvordan I med Fri for Mobberi kan styrke de 6-9-åriges digitale dannelse og fællesskab.

Artiklen er skrevet af: Birgitte Krogh Therkelsen

Andre nyheder

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.