Slangen

3-6 år | 6-9 år

En samarbejdsøvelse, hvor slangens hale skal undgå at blive fanget af slangens hoved.

Børnene står i en række med hænderne på hinandens skuldre – de er en slange. Det forreste barn er slangens hoved, og hovedet vil gerne fange sin egen hale (det sidste barn i rækken). Slangen må ikke gå i stykker, så børnene er nødt til at være opmærksomme på hinandens tempo og retning, for at de kan beskytte halen bedst muligt, mens de stadig bliver sammen.

Sådan gør I

  1. Del børnene op i grupper på fem. Alle børn i hver gruppe stiller sig på en række og holder på hinandens skuldre (sørg for, at de holder på skuldrene og ikke i tøjet), så de danner en slange.
  2. Det gælder om, at slangens ”hoved” skal fange dens ”hale”. Det sker ved, at den, der står forrest, skal røre den, der står bagerst. (I kan evt. sætte et tørklæde fast som hale på det bagerste barn, så det er tørklædet, som hovedet skal få fat i). Samtidig er slangens hoved ansvarlig for ikke at miste sin ”krop”. Hvis de andre ikke kan følge med, må den, der er hoved, sætte farten ned. Slangens hale skal holde sig væk fra slangens hoved, men må ikke give slip på kroppen.
  3. Hjælp børnene med at sætte tempoet ned, hvis legen bliver for vild.
  4. Sørg for, at børnene får mulighed for at prøve at være både hoved, krop og hale.

Lav aktiviteten med

Børnehavebørn og de yngste børn i indskolingen.

Det skal I bruge

  • Tørklæder til at sætte fast på slangernes haler.
  • God plads – gå gerne udenfor.

Tips

  • Når I har prøvet legen et par gange, kan I eksperimentere med at gøre slangen længere ved at sætte flere børn på.
  • I kan variere legen ved at skifte mellem at beskytte halen og hjælpe hovedet. – Hvad gør kroppen forskelligt, når den skal henholdsvis beskytte og jagte?

Pædagogisk formål

Brug aktiviteten til at styrke børnefællesskabet. Børnene skal være opmærksomme på hinanden og samarbejde for at lykkes med at holde slangen sammen, mens halen bliver beskyttet fra hovedet, og det styrker deres fællesskab. Aktiviteten lægger sig indenfor det fælles pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan, der omhandler børnefællesskaber.

Relaterede

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.