Fællesskabet er et stort net

0-3 år | 3-6 år | 6-9 år | Gratis aktiviteter | Med forældre | Med kolleger

Gør fællesskabet til noget meget konkret gennem denne aktivitet, hvor I fysisk mærker, hvad den gensidige forpligtelse i et fællesskab betyder.

I en stor rundkreds står du og dine kolleger sammen, og danner et net ved at kaste et garnnøgle rundt til hinanden.

Når nettet er skabt, taler I om symbolikken i nettet, og bruger det som udgangspunkt for en dialog om, hvad I kan forvente af hinanden i et fællesskab.

Sådan gør I

  1. Alle deltagerne stiller sig i en cirkel. Hvis I er flere end 25 deltagere, laver I flere cirkler.
  2. Du starter ved at holde garnnøglet, og fortælle deltagerne noget om dig selv (fx noget du er god til eller godt kan lide at lave). Derefter kaster du garnnøglet hen til en anden deltager i gruppen, mens du holder fast i snorens ende.
  3. Deltageren skal nu sige noget om sig selv, holde fast på snoren og kaste garnnøglet videre til en tredje deltager.
  4. Når alle har haft garnnøglet, er der blevet skabt et stort net af snoren. Du spørger deltagerne, om de kan se, hvad nettet symboliserer. Alle er knyttet sammen i et fællesskab. I som kolleger er sammen om at skabe den bedste børnehave for børnene og arbejdsplads for jer selv. Det er vigtigt, at alle er med og bidrager, så det bliver et rart og trygt fællesskab. Alle har en vigtig rolle i fællesskabet.
  5. Du beder to deltagere slippe deres snor og spørger gruppen, hvad der sker. De svarer måske, at nettet går i stykker, men det gør det jo faktisk ikke. Nettet kan godt holde til, at man slipper lidt, hvis man er nødt til det i et stykke tid. Det vigtigste er, at de andre stadig holder fast og strammer lidt til i deres ende, så nettet stadig er stærkt. Og nok så vigtigt – at det giver mulighed for, at de der slap nettet (i forbindelse med sygdom i familien, skilsmisse, osv.) har mulighed for at komme tilbage og få en plads i nettet igen. Lad de to deltagere få fat på et stykke snor igen.
  6. Når alle er tilbage i fællesskabet/nettet, beder du deltager X om at tage sin snor og gå over og stille sig på den anden side af cirklen. Du beder de andre deltagere løfte nettet op, så deltager X kan komme under. Mens deltager X går under nettet, begynder nettet at strammes hos andre deltagere. Deltagerne må mærke efter, om de kan slække lidt på deres ende, så deltager X har snor nok til at gå under. Spørg deltagerne, hvad det betyder for et fællesskab (at man godt kan få en ny plads i fællesskabet, hvis de andre i fællesskabet er indstillet på at give plads til det).
  7. Saml op og fortæl, at du laver den samme øvelse – lidt forsimplet – med børnegruppen, og at øvelsen går ud på at minde deltagerne om, at vi er gensidigt forpligtede i fællesskaber.

Lav aktiviteten med

Kolleger eller forældre.

Det skal I bruge

Et garnnøgle med tykt garn. Ca. 5 meter pr. deltager i kredsen. Flere garnnøgler, hvis I har lavet flere cirkler.

Tips

  • I kan bruge aktiviteten på forældremøder, og når I tager imod nye forældre, og der kan I gøre det som en navneleg frem for at fortælle noget om jer selv.

Pædagogisk formål

Brug aktiviteten til at styrke samarbejdet med dine kolleger. Det er en del af jeres fælles pædagogiske grundlag.

Relaterede

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.