Brevbøger

6-9 år | Gratis aktiviteter | Med børn

Skriv breve med dine elever – og styrk jeres relation og sammenhørighed.

I aktiviteten skriver elev og pædagog/lærer breve til hinanden i en bog –om store og små hændelser eller tanker. Den voksne er den interesserede modtager, som responderer på det, barnet skriver, og som også selv spørger nysgerrigt ind til det, eleven fortæller om.

Forløbet kan være både kort – fx en uge eller langt (flere måneder) evt. afbrudt af en pause. Der findes eksempler på, at brevbøger mellem elever og fagpersoner har udviklet sig til en kommunikationskanal, som har fulgt dem gennem flere klassetrin.

Sådan gør I

  1. Introducér brevbøger for eleverne:
    Tal med børnene om, hvad brevbøger er. Fortæl fx, at det bliver til en bog med mange breve i, og kom med eksempler på, hvad man kan skrive om i brevene (fx oplevelser, hvad man kan lide, kæledyr, spil mv.). Det vigtige er, at eleverne skriver om emner, som optager dem. Fortæl, at de skal skrive brevene til dig, og at du altid vil svare dem. Børnene må også gerne stille dig spørgsmål i brevene.
  2. Udlevér brevbøgerne til eleverne. Fortæl, at de altid kan bede om hjælp, hvis de har svært at skrive det ned, sim de gerne vil fortælle, eller de har problemer med at læse det, du svarer. De må gerne børnestave eller tegne.
  3. Og bed dem skrive eller tegne et brev til dig enten i timen eller derhjemme.
  4. Svar i én-to korte sætninger direkte i brevbogen. Spørg interesseret ind til, hvad eleverne har skrevet eller tegnet. Du kan også flette spørgsmål ind i dit svar, fx hvad eleven skal lave på sin fødselsdag, hvad elevens yndlingsdyr er osv. På den måde holder du gang i brevvekslingen. Det vigtigste er at vise interesse i barnet på en opmærksom og anerkendende måde.
  5. Giv eleverne brevbøgerne tilbage, så de kan læse og svare på dit brev.

Lav aktiviteten med

Børn i indskolingen.

Det skal I bruge

  • Notesbøger til hver elev. Brug nogle af god kvalitet og med hårdt omslag.
  • Evt. en postkasse til at aflevere brevbøgerne i.

Tips

  • Er brevet meget kort – fx en krusedulle – kan du svare ved at fortælle, at du glæder dig til at høre nærmere om det, eleven synes, er spændende, og flette et simpelt spørgsmål ind.

Pædagogisk formål

Formålet med aktiviteten er at styrke din relation til eleverne.
Børns oplevelse af at høre til i skolen er tæt forbundet med oplevelsen af, at de voksne kan lide og interesserer sig for hvert enkelt barn. Den følelse kan hjælpes på vej, når børn bliver mødt nysgerrigt, venligt og opmærksomt.

Brevbøger kan bruges til at vise din interesse for børnene og fylde deres ”rygsække” med positive kommentarer og ros.

Jo bedre du kender eleverne, des bedre mulighed får du for at handle relationskompetent.

Relaterede

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.