Sådan forebygger du mobning hjemmefra

|

3. juni 2020
Fire gode råd til, hvordan du som forælder bakker op om Fri for Mobberi og hjælper dit barn til at bidrage positivt til fællesskabet.

Når tolerance, respekt, omsorg og mod guider vores handlinger og fællesskab er der ikke plads til mobning.

Det er baggrunden for Fri for Mobberi og i praksis betyder det, at næsten alle vores aktiviteter og materialer tager udgangspunkt i en eller flere af de fire værdier.

For jo mere børnene oplever og øver værdierne i praksis, des bedre forstår de dem – og des bedre kan de selv bruge dem som rettesnor i fællesskabet med andre børn.

Forældre er vigtige rollemodeller i deres børns sociale liv – og derfor kan I gøre en stor forskel, hvis I også derhjemme bakker op om de fire værdier.

Her følger fire gode råd til, hvordan I – også derhjemme – kan gøre de fire værdier til en del af hverdagen:

1) Gør det til en vane altid at tale ordentligt om andre, og fremhæv det positive ved forskellighed

Når du er sammen med dit barn, er det vigtigt at tale ordentligt om andre, fx din chef, de andre i trafikken og dommeren i fodboldkampen. Også selvom dem, du taler om, ikke kan høre det.

Når dit barn påpeger forskelle, kan du øve dig i at holde dig til at bekræfte, at forskellen er der – uden at tage stilling til, om noget er bedre end noget andet. Hvis du barn fx siger: ”Se, manden er tyk”, så kan du sige: ”Ja han er – mennesker ser forskellige ud.” Det kan også være en god idé at tale om, at det er godt, at mennesker er forskellige, for så kan vi alle sammen være, som vi er.

2) Behandl andre med respekt

Du viser andre respekt, når du hilser pænt på kassemedarbejderen, og på de andre børn og deres forældre, når du henter eller bringer dit barn. Gør det til en vane at afvise telefonsælgeren på en pæn måde, for så er det lettere at huske det, når dit barn er i nærheden.

3) Udvis omsorg og venlighed over for andre

Det er nemt at gøre noget godt for dem, vi holder af, eller dem, der selv beder om hjælp.

Prøv også at gøre det til en vane at hjælpe andre, uden de beder om det, og uden at forvente noget til gengæld. Hjælp fx barnevognen ud af toget, rejs den væltede cykel på fortovet op, når du går forbi den og hold indimellem tilbage for andre trafikanter.

4) Vis mod – også i det små

Sig fx fra, når nogen taler grimt om andre eller bliver behandlet uretfærdigt, og sig fra, når nogen overskrider dine grænser.

Det kan være svært for et barn at se, at du tager mod til dig, når du gør de ting, så prøv at gøre det synligt ved fx at sige: ”Puh, der skulle jeg lige tage mod til mig”.

Vi håber, I er blevet inspireret – I finder forslag til aktiviteter, børn og forældre kan lave derhjemme, herunder.

God fornøjelse!

Artiklen er skrevet af: Signe-Marie Paludan Bøgeskov & Lene Lykkegaard

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.