Sådan kan I arbejde med omsorg blandt de yngste

| | , |

22. april 2021
Omsorg er det vigtigste i små børns liv – og når I sætter fokus på børnenes omsorg over for hinanden fx i hverdagens rutiner, kan I understøtte og styrke deres indbyrdes relationer og institutionens omsorgskultur. Læs mere i denne klumme.

Valdemar på tre år giver sutten til sin ven, der græder, mens Sara på to nænsomt putter alle bamserne på stuen til en middagslur.

Omsorg er omdrejningspunktet i arbejdet med 0-3-årige.

Børnene er fuldstændigt afhængige af voksne, der kan give dem tryghed, nærvær og hjælp, og det afspejler sig i deres handlinger og leg. Derfor er omsorg også den af Fri for Mobberis fire værdier, som er allervigtigst i vuggestue og dagpleje.

Som voksne spiller I selvfølgelig den vigtigste rolle i omsorgsarbejdet, men børn har også medfødte evner til at vise omsorg over for andre – og når I understøtter børnenes omsorg for hinanden, så styrker I både børnenes spirende indbyrdes relationer og omsorgskulturen i institutionen.

Omsorg i hverdagens rutiner

De yngste børn elsker at bidrage aktivt til hverdagens daglige aktiviteter. Det giver dem en følelse af at være en del af noget vigtigt på lige fod med jer voksne og de andre børn. Derfor er jeres daglige rutiner oplagte læringsrum – også i arbejdet med Fri for Mobberi og med værdien omsorg.

I kan fx give børnene små hjælpeopgaver i hverdagens rutiner. Eksempler på overkommelige opgaver, som børnene kan gøre for og med hinanden med jer på sidelinjen, kunne være:

  • en vinkemakker kan hjælpe en kammerat med at vinke farvel.
  • en tøjmakker kan hjælpe et andet barn med at få sutsko af og på.
  • en spisemakker kan hjælpe sin sidemand med at øse mad op.

I kan sikkert finde på mange flere.

Pointen er, at små omsorgsopgaver både styrker børnenes relationer og samtidig hjælper dem til at spejle sig i andre og hjælpe hinanden – altså at vise omsorg.

Sæt ord på omsorgen

”Det var rigtig fint, at du hjalp Yasmin med sutten, da hun var ked af det. Du er en rigtig god kammerat, Valdemar”.

Sæt også ord på omsorgen, som børnene viser for hinanden i hverdagen. Når I gør det, hjælper I børnene med at forstå egne og hinandens følelser og behov og med at få øje på hinanden.

På samme måde har jeres egen indbyrdes kultur også en afsmittende effekt på børnene. Når I som voksne udviser omsorg og anerkendelse over for hinanden og over for forældre, så bliver værdien en tydelig del af den kultur, som børnene indgår i.

Omsorg er fundamentet for børns tryghed og trivsel – og den er vigtig for de relationer, vi indgår i, fra vi er helt små.

Find mere inspiration til at arbejde med omsorg i aktiviteterne herunder.

Rigtig god fornøjelse!

Artiklen er skrevet af: Lene Lykkegaard

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.