Når der ikke er plads i venskabet

, | |

16. november 2020
Børns venskaber er vigtige for deres trivsel og udvikling af sociale kompetencer. Men lige så vigtigt er det, at venskaber ikke bliver ekskluderende. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når børn danner venskaber og sociale relationer.

Det giver tryghed at være gode venner med nogen. Med venner har du nogen, du kan spejle dig i og udvikle dig med. Hvis et godt venskab pludselig slutter, eller andre ‘forstyrrer venskabet, kan det omvendt skabe en følelse af utryghed og gøre dig sårbar. På den måde er venskaber både udviklende og skrøbelige.

Ikke plads i venskabet

Fra børn er helt små er venskaber og relationer en vigtig del af deres sociale udvikling. Det er igennem relationerne med andre, at børn træner mange af de sociale kompetencer, der er centrale for deres trivsel på længere sigt.

Venskaber kan nemlig være ekskluderende for andre børn, der i værste fald kan føle sig sårbare og alene, fordi der ikke er ’plads i venskabet’.

Som fagperson spiller du derfor en vigtig rolle i at understøtte og udvikle børns venskaber og den sociale trivsel i hele børnefællesskabet.

Som fagperson er du venskabende

Fordi venskaber er så vigtige for børns udvikling og trivsel, kan voksne – både fagpersoner og forældre – komme til at dyrke venskabet mellem to børn, så det får karakter af bedstevenner eller ”slyngveninder”.

Børn skal have lov at vælge hinanden, men de kan også have behov for hjælp til at se det store fællesskabs muligheder, så de både har deres bedste ven, men også kan indgå i andre venskaber.

Som fagperson kan man ikke give børn et venskab, men man kan hjælpe dem ind i fællesskaber, hvor venskabet kan opstå.

Vær derfor opmærksom på, om et barn føler sig udenfor, og hjælp barnet ind i et andet fællesskab. Du kan fx organisere aktiviteter på tværs af børnenes præferencer og køn, så de kan opdage nye sider af venner, de normalt ikke opsøger.

Få mere inspiration i aktiviteterne herunder, hvor der også er konkrete råd til at bevare og beskytte venskaber og samtidig hjælpe dem, der er udelukket fra legen.

Rigtig god fornøjelse.

Artiklen er skrevet af: Lene Lykkegaard

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.