Digital dannelse med Bamseven

| |

21. juni 2021
Nogle børnehaver undgår helst digitale medier, mens andre gerne vil arbejde pædagogisk med dem. Uanset hvad, så er digitale medier kommet for at blive – også blandt børnehavebørn. Læs mere om, hvordan I kan bruge Fri for Mobberi til at arbejde med den digitale dannelse.

Digitale medier er en fast del af hverdagen i de fleste børnehavebørns hverdag. Mere end 95 % af alle danske børnehavebørn adgang til en tablet derhjemme*.

Men de mange digitale muligheder deler de pædagogiske vande, og derfor er det også meget forskelligt, om – og hvordan – børnehaver arbejder med digitale medier.

Er I en af de børnehaver, der har inddraget digitale medier i jeres arbejde med læreplanstemaerne, har vi i Fri for Mobberi nogle bud på, hvordan det kan tænkes ind i det pædagogiske arbejde.

Ikke kun underholdning

En tablet indeholder et hav af muligheder for underholdning, og mange børn bliver derfor hurtigt til små eksperter med teknisk snilde, men i forhold til at begå sig socialt i den digitale verden, er det en anden sag. Det er noget alle skal lære – også børn.

Hvis vi gerne vil lære børnene at begå sig i den digitale verden, så må vi – ligesom i trafikken – tage dem med derud, og så vise dem – trygt og sikkert – hvordan de skal gøre, og hvad de skal være opmærksomme på.

Digitale kompetencer handler nemlig ikke kun om at kunne tænde for en film eller spille spil. Det handler i lige så høj grad om at lære at begå sig socialt – altså om hvordan man bruger skærmen og de mange digitale muligheder på en god måde sammen med andre.

Digital dannelse med Fri for Mobberi

Et godt sted at begynde er fx at lære børn, hvad der er god digital adfærd, når de tager billeder eller video af andre.

De første skridt kan I – hvis I har lyst – tage med hjælp fra Fri for Mobberi fx med hjælp fra vores splinternye digitale, fællesskabende forløb: Digital skattejagt med Bamseven.

Forløbet består af to skattejagter, hvor børnene i fællesskab løse nogle sjove opgaver, og hvor tabletten fungerer som et legeredskab, de får med på turen. Opgaverne både appellerer til legelyst og samarbejdsevner.

I kan også med aktiviteten Regler for billeder af andre i børnehaven involverer børnene i at lave aftaler for hvordan og hvornår, de må tage billeder eller filme hinanden børnehaven.

God fornøjelse!

*Kilde: DR Medieudviklingen fra 2016

Artiklen er skrevet af: Lene Lykkegaard

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.