Investér i trygge børnefællesskaber
Køb Fri for Mobberi
En Fri for Mobberi-kuffert inkl. et obligatorisk grundkursus for to medarbejdere koster mellem 3.100,- og 3.800,- eksklusive moms.
En Fri for Mobberi-kuffert inkl. et lokalt grundkursus for hele institutionens medarbejdere (op til 60 deltagere) koster mellem 12.400,- og 13.100,- eksklusive moms.
Foruden materialer tilbyder Fri for Mobberi en lang række kurser, der klæder jer på til det vigtige trivselsarbejde.
Læs mere om Fri for Mobberis kurser.
Om Fri for Mobberi
Fri for Mobberi er et pædagogisk redskab udviklet til at støtte fagfolk i at styrke børnefællesskabet og forebygge mobning i dagtilbud og indskoling.
Programmet er er baseret på det nye mobbesyn og er baseret på værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod.
De pædagogiske materialer er samlet i en kuffert, der findes i tre varianter målrettet trivselsarbejdet med børn på henholdsvis 0-3 år, 3-6 år og 6-9 år.
Foruden kufferterne er der også udviklet digitalt Fri for Mobberi-materiale målrettet til 0.-3. klasse, hvor elementer fra kufferten i kombination med nye er digitaliseret og kan tilgås på tablet og Smartboard.
Fri for Mobberi er ude i ca. 60 % af alle danske børnehaver og i ca. 45 % af alle skoler og SFO' er.
Fri for Mobberi virker
Vi ved fra følgeforskning og evalueringer, at Fri for Mobberi virker.
Senest har et effektstudie (Rambøll, 2017) vist, at børn i børnehaver, der brugte Fri for Mobberi, i højere grad udtrykte følelser, bidrog aktivt til positive relationer og udviste empati sammenlignet med børn i en kontrolgruppe. Effekten er statistisk signifikant.
Aktivitet: Spejldans
Børnene skiftes til at henholdsvis vise og spejle følelser.
Børnene står to og to står over for hinanden og skiftes til at henholdsvis vise og spejle hinandens følelser.
Aktiviteten kan bruges både med 3-6 og 6-9-årige.
Sådan gør I?
- Del børnegruppen i to lige store grupper: A og B, og placer børnene på linje over for hinanden, så alle har en makker. Hvis I er et ulige antal, så lav en gruppe med tre, hvor en danser, mens to spejler dansen.
- En voksen læser forskellige følelser op: Fjollet, frustreret, genert, misundelig, stolt, vred, glad, ked af det, bange. Find selv på flere.
- Gruppe A starter med at danse, og gruppe B spejler dansen. Efter ca. 15-20 sekunders dans, bytter børnene, så gruppe B danser for og gruppe A spejler dansen. I lader børnene bytte, så længe I har lyst.
- Når I har danset færdig, taler I med børnene om, hvordan det føles at blive spejlet. Man føler sig måske set og forstået? Nogen synes, at det er rart med den opmærksomhed, mens andre føler, at det er akavet?
- Tal også om, at det kan se forskelligt ud, hvordan følelser kommer til udtryk, så når man kiggede ned af rækken af dansere, kunne den samme følelse komme til udtryk på forskellige måder.
Aktivitet: Følelsesløb
Arbejd med de fire grundlæggende følelser - ked af det, vred, bange og glad - i et simpelt følelsesløb, hvor selv de mindste kan være med.
Arbejd med de fire grundlæggende følelser - ked af det, vred, bange og glad - i et simpelt følelsesløb, hvor selv de mindste kan være med.
Aktiviteten er god i arbejdet med de 1-3-årige.
Sådan gør I:
- Find følelses-plakaterne frem fra kufferten, og hæng dem op i børnehøjde med lidt afstand imellem.
- Alle børn står sammen midt på gulvet, og I fortæller en lille historie om én, der fx blev bange. Derefter siger I: ”Alle løber til bange”.
- Når børnene står ved en af plakaterne, opfordrer I dem til at vise følelsen og se bange ud. De mindste dagpleje- og vuggestuebørn kan godt være med, selvom de ikke forstår reglerne. De lærer af at se på og følge med de større børn.
- Tal med børnene om de fire følelser på plakaterne: Ked af det, vred, bange og glad. Hør børnene, om de kan give eksempler på, hvornår man oplever de forskellige følelser.
Tip:
Hvis I arbejder med større børn i børnehaven, kan I hente en tegning af de fire følelser på friformobberi.dk. Lad børnene farvelægge tegningerne, hæng dem derefter op på væggen, og tal om dem.
Aktivitet: Send en følelse rundt
Ansigtsudtryk kan afspejle mange følelser - kan du gætte hvilken? Legen er god til både børn, forældre og fagfolk.
I en cirkel sender deltagerne et ansigtsudtryk rundt, der giver udtryk for en følelse. Kan den sidste i cirklen gætte, hvilken følelse der blev sendt rundt?
Aktiviteten er god til både børn (3-6 år og 6-9 år) og forældre og fagfolk.
Sådan gør I:
- Stil jer i en stor cirkel
- Én begynder med at få øjenkontakt med sidepersonen og lave et ansigtsudtryk, der udtrykker en bestemt følelse. Ingen må sige noget.
- Sidepersonen vender sig mod sin sideperson til den anden side og sender den samme følelse videre i det samme ansigtsudtryk.
- Når I er nået hele vejen rundt i cirklen, spørger I den sidste, hvilken følelse der blev givet udtryk for. Inden, at den første svarer, om det var rigtigt, spørger I deltagerne i cirklen, om der er andre bud – følelser kan udtrykkes forskelligt og aflæses forskelligt.
- Tal med deltagerne om, at det kan være sjovt og interessant at se, at det ansigtsudtryk, han eller hun selv syntes var helt tydeligt, da det blev sendt af sted, kunne tolkes anderledes. At det kan være svært at aflæse, hvad andre føler. Det kan give anledning til misforståelser, og derfor er det en god idé også at huske at træne at sætte ord på følelserne.
Tip:
3-6-årige: Med de yngste i gruppen kan I evt. læse Den lille bog om store følelser. Bogen iscenesætter mindre børns forskellige følelser. Hvert opslag præsenterer en ny følelse, og ved hver ny følelse er der forslag til, hvordan man kan tale om og øge barnets forståelse for følelsen. Køb bogen i Fri for Mobberis webshop.
6-9-årige: Se musikvideoen ”Liker”, og tal om, hvilke følelser dansen giver udtryk for. Find "Liker" og tilhørende materialer på Fri for Mobberi Universet (kræver login).
BYT TIL NYT: SPAR 500 KR. OG FÅ MEGET MERE FÆLLESSKAB
Hvis I har en gammel Fri for Mobberi-kuffert (den af pap) stående, har I nu muligheden for at skifte den ud med med den seneste version af Fri for Mobberi-kufferten. I får en stor rabat.
Vidste du, at Fri for Mobberi-kufferten gennem årene er blevet fagligt opdateret og udvidet med nye, spændende materialer?
Hvis I har en gammel Fri for Mobberi-kuffert (den af pap) stående, har I nu muligheden for at skifte den ud med med den seneste version af Fri for Mobberi-kufferten. I får en stor rabat.
Førpris: 2.000 kr. Nu 1.500 kr. SPAR 500 KR.
Sådan gør I:
- Tag et billede af jeres gamle kuffert og Bamseven i jeres børnehave
- Send billedet til friformobberi@maryfonden.dk – husk at fortælle, hvilken institution/skole I kommer fra
- Så sender vi jer et rabat-link til en kuffert pakket med masser af nye spændende materialer.
Læs mere om indholdet i den nyeste version af kufferterne:
Et kig i Fri for Mobberi-kufferten til 3-6-årige
Et kig i Fri for Mobberi-kufferten 6-9 årige
Tilbuddet gælder til og med november 2019.
Aktivitet: Buddy-ordning for nye kolleger
Hjælp din nye kollega godt til rette med en buddy-ordning.
Hjælp din nye kollega godt til rette med en buddy-ordning.
Nye medarbejdere kan let at komme i tvivl om uskrevne regler, normer og kultur. I kan give jeres nye kollega en god start med en buddy-ordning, hvor en erfaren kollega hjælper en ny kollega til rette på arbejdspladsen.
Det er nemlig ofte lettere at have en navngiven person, som man kan gå til, end hvis man som ny blot får at vide, at man ”bare skal spørge løs” eller "sige til".
Sådan gør I:
En buddyordning er en ordning, hvor nye kolleger matches med en erfaren kollega. Forløbet kan være både kort, fx en uge, og langt (flere måneder).
Opgaverne for den erfarne kollega kan fx være at:
- udarbejde et intro-program
- give praktiske informationer
- fortælle om de uskrevne normer
- orientere om Fri for Mobberi
- vise rundt i huset
- præsentere kollegerne
- præsentere børnene
- stå til rådighed for spørgsmål
Find selv på mere.
Aktivitet: En god start for nye forældre
En god velkomst skaber tryghed - også for forældre. En god ide kan være at involvere de 'gamle forældre' i modtagelsen af nye forældre.
En god velkomst skaber tryghed - også for forældre. En god ide kan være at involvere de 'gamle forældre' i modtagelsen af nye forældre.
I arbejdet med at gøre børn trygge, er det en god ide at begynde med deres forældre. Denne aktivitet lægger op til, at I involverer de forældre, der kender institutionen, i introduktionen bl.a. ved at få deres hjælp til at formulere nogle praktiske principper for modtagelse af nye forældre.
Sådan gør I:
- Drøft temaet ”modtagelse af nye forældre” på et forældremøde. Husk navneskilte til forældrene. Også de nye.
- Lad forældrene – med udgangspunkt i, hvad de selv havde ønsket/satte pris på ved deres egen modtagelse – drøfte, hvad en god modtagelse er.
- Brug enten plakat nr. 19 i 0-3 års kufferten eller samtaletavle nr. 24 i 3-6 års kufferten (se illustration), og lad forældrene tale sammen i små grupper. Tag udgangspunkt i spørgsmålene på plakaten/samtaletavlen, eller find på jeres egne spørgsmål.
- Bed derefter forældrene om at formulere praktiske principper for modtagelse af nye forældre på stuen.
Eksempler på tryghedsskabende tiltag over for nye forældre:
- At alle nye får en velkomstfolder med praktiske informationer om fx indkøring, søvn, mad, rutiner, lukkedage, traditioner.
- En 'buddyordning', hvor en ny familie kobles på en erfaren familie i de første tre måneder.
- At I afholder en 'hilseuge' i den uge hvor barnet starter. Find materialer til hilseugen.
- At der altid startes med en navnerunde, når man mødes til sociale arrangementer, i tiden efter de nye forældre er kommet.
Aktivitet: Byd godt velkommen
Vis nye børn, at I har glædet jer til, at de skulle komme. Brug Fri for Mobberis velkomstskilt, eller design jeres eget.
Vis nye børn, at I har glædet jer til, at de skulle komme. Brug Fri for Mobberis velkomstskilt, eller design jeres eget.
En god velkomst skaber tryghed, og tryghed virker mobbeforebyggende.
Tryghed handler om at vise børn, at de hører til i fællesskabet. Det første I kan gøre, når et nyt barn begynder, er at vise, at I har glædet jer til, at barnet begynder - og det kan et velkomstskilt være med til.
Når barnet ser sit navn, har det to effekter: For det første føler barnet (eller forældrene, når det drejer sig om de små) sig mødt. For det andet lærer de andre børn og deres forældre hurtigt navnet: ”Det må være Amina, der sidder der – hej, Amina og velkommen til!”
I kan fx bruge et af Fri for Mobberis skilte, eller I designe jeres eget velkomstskilt, hvor I involverer børnene i at udsmykke et velkomstskiltet.
En god start – vejen til trygge fællesskaber
De succeser, vi oplever i mødet med andre, har stor betydning for udvikling af relationer og for fællesskabet. Derfor skal vi have et særligt øje for begyndelser – og for en god start.
”Godt begyndt er halvt fuldendt”.
Sådan siger vi i mange sammenhænge, og selvom vendingen er lidt slidt, så er den sand – også når det gælder samværet mellem mennesker.
De succeser, vi oplever i mødet med andre, har stor betydning for, hvordan vi møder mennesker på vores vej. Derfor skal vi have et særligt øje for begyndelser – og for en god start.
Begyndelser på mange niveauer
Den gode start er derfor også vigtig set med Fri for Mobberi-briller.
Vi har et naturligt stort fokus på den gode begyndelse, når børn – og deres forældre – åbner et nyt kapitel i livet og begynder i dagpleje, vuggestue, børnehave eller skole.
Men der er også tale om en ny begyndelse for fællesskabet, når en ny elev eller ny kollega træder ind i en allerede etableret gruppe. Og så er der de mange tilbagevendende store og små begyndelser: mandag morgen efter en lang weekend, opstart af voksenstyrede aktiviteter i børnegruppen eller begyndelsen på skoleåret, sæsonen, frikvarteret eller timen.
Den gode start handler om ledelse
Fælles for alle gode begyndelser er, at de skaber tryghed og sikrer, at børn (og voksne) hurtigt får en fornemmelse af, at de har en plads i fællesskabet. En god start danner også rammen for, hvad der forventes, så man nemt forstår, hvad der skal til for at lykkes.
Den gode start for børn handler derfor også meget om at skabe trygge rammer for børnegruppen: At den voksne gør det helt tydeligt, at der ”er styr på det”, at der er en struktur, og at det ikke er op til tilfældigheder, om barnet får en god start.
Arbejdet med ’den gode start’
I kan arbejde med at sikre ’den gode start’ ved at definere, hvornår der er vigtige begyndelser i jeres børnegruppe, og hvordan I kan være med til at gøre dem trygge og forudsigelige for både børn og voksne.
Det kan fx være ved at arbejde med faste rutiner for, hvordan I tager imod nye børn, eller have en skabelon for opstart af nye aktiviteter i børnegruppen, der sikrer, at I tydeligt får defineret formål og roller. Arbejder I med større børn, kan I også snakke med dem om, hvad de synes, en god start er.
Og husk, at det, der gælder for en god start for børn, også gælder for voksne.
Tag imod nye forældre og nye kolleger med samme omtanke, som I modtager nye børn. Mange aktiviteter til børn kan let omsættes til voksenhøjde.
Få flere gode ideer til jeres arbejde med den gode start i Fri for Mobberis nyhedsbrev.
I 'Kufferten' spiller de Fri for Mobberi-Minecraft
Fri for Mobberi står højt på dagsorden i arbejdet med børnenes fællesskab i fritidsinstitutionen Kufferten. Her lærer børnene bl.a. om tolerance, respekt, omsorg og mod, når de spiller...
Fri for Mobberi står højt på dagsorden i arbejdet med børnenes fællesskab i fritidsinstitutionen Kufferten ved Vibenshus Skole i København. Her lærer børnene bl.a. om tolerance, respekt, omsorg og mod, når de spiller Minecraft.
”Vi mødes ved Bamseven.” Pædagogmedhjælper Alexander Remfeldt kalder til samling. Det er tid til at blive enige om dagens mission i Vibenshusland, som børnene i fritidshjemmet Kufferten har døbt den virtuelle Minecraft-verden, de i fællesskab bygger på hver torsdag.
I dag er det Ester, Aleksander, Martynas og Abdul, der fører de fire figurer, som fritidshjemmet råder over, hen til en stor, pixeleret Bamseven.
Bamsevennen er samlingspunktet i Vibenhusland, og de fire værdier, den repræsenterer, er omdrejningspunktet i spillet, som Alexander og hans kolleger søsatte sidste efterår som led i det pædagogiske arbejde med børns fællesskaber i det virtuelle rum.
”Vi har fået øjnene op for, at Minecraft er et fantastisk spil til at arbejde pædagogisk med både digital dannelse og inkluderende fællesskaber,” forklarer Camilla Bille Riisgaard, der er teamleder i Kufferten.
En god ven i den virtuelle verden
Fire børn kan spille ad gangen – og undervejs forhandler, aftaler og hjælper de hinanden med at bygge i den fælles verden. Alexander er med til at hjælpe og guide, når der opstår uenigheder eller problemer. Aktuelt er de i gang med at bygge en underjordisk jernbane.
”Martynas sagde tidligere, at han havde brug for lys. Er der nogen, der vil være en god ven og komme med noget lys til Martynas,” spørger Alexander. Straks melder to af de andre, at det har de.
Lidt efter stopper Alexander spillet et øjeblik, fordi Martynas har været heldig og har fundet metal, og sammen taler de om, hvordan Martynas nu kan være en god ven ved at dele sit fund med de andre spillere, der også har brug for jern til jernbanebyggeriet.
”Når der opstår situationer, hvor børnene hjælper hinanden, så kan jeg godt finde på at sige, at det var ’omsorgsfuldt’ gjort. Der kan også ske det, at de vil det samme og kommer til at stå oveni hinanden, og så opstår der konflikter. Det bruger vi som anledning til at tale om, hvordan børnene kan udvise tolerance, respekt, omsorg og mod i konkrete situationer i det virtuelle fællesskab,” siger Alexander.
Og det har de gode erfaringer med. Fri for Mobberi-Minecraft er en populær aktivitet i fritidshjemmet, og de voksne føler, at børnene pædagogisk får meget ud af aktiviteten. Derfor kan de godt forsvare at afsætte en voksen i en hel time til blot fire børn:
”Vi oplever, at børnene får øje på hinanden på tværs af forskelle og har det sjovt samtidig med, at de øver sig i samarbejde og i – gennem et pædagogisk fokus på Fri for Mobberi-værdierne – at træffe gode valg på vegne af dem selv og fællesskabet,” forklarer Camilla Bille Riisgaard.
Om Minecraft
Minecraft er et populært computerspil blandt børn. Grafikken er meget simpel – alt er opbygget i firkanter – og konceptet er, at spilleren har en figur, som kan samle blokke af forskellige materialer. Blokkene kan være af blandt andet træ, sten, guld og sand. Spilleren kan flytte rundt på blokkene og lave nye blokke (crafte). Man kan fx grave miner, konstruere bygninger, bygge kunst og angribe hinanden.
Minecraft har ikke noget fast mål, men i stedet har man muligheden for at skabe sine egne mål i spillet – ligesom børnene skal lære sig at sætte egne mål i det virkelige liv – som kan være kreative, udforskende eller andre. Det giver en stor frihed at sætte sine egne mål, hvorfor Minecraft er velegnet som platform for pædagogiske eller skolerelaterede projekter, herunder fx matematik, samarbejde og IT-færdigheder.
Der findes flere måder at spille Minecraft på:
- Creative: Spilleren har ubegrænsede ressourcer, så han/hun skal ikke tænke på sult eller andre farer, men kan give fantasien frit spil til at konstruere finurlige bygninger eller kunstværker. I Vibenshusland spiller de i 'creative'.
- Survival: Her er udfordringen større end i Creative. For at kunne bygge noget eller grave en mine skal man først indsamle materialer. Specielle ressourcer kan kun indsamles med specialværktøj, som skal 'craftes'. I denne spiltilstand har spilleren en helbreds- og en sultbjælke, som viser, hvor tæt spilleren er på at dø.
Den fulde version af Minecraft koster omkring 180 kr.
Læs mere om, hvordan I med Fri for Mobberi kan styrke de 6-9-åriges digitale dannelse og fællesskab.