Store og små venner i dagpleje eller vuggestue

0-3 år

At skabe en omsorgskultur er vigtigt i dagplejen og vuggestuen, og det er særligt vigtigt, når I skal tage imod nye børn.

Børn vil rigtig gerne hjælpe hinanden, de har bare brug for at blive guidet til, hvordan de kan gøre det. De to-årige kan godt være store venner for de små venner, der starter i vuggestue eller dagpleje.

Sådan gør I

  • I beslutter, ud fra pædagogiske overvejelser, hvilke store og små børn, der skal matches.
  • De store børn er ven for de i forskellige, små situationer. Fx kan de hjælpe med at finde støvlerne i garderoben eller nå det legetøj, der er kommet uden for rækkevidde, når de mindste leger. De store kan også massere de små, når I laver børnemassage.
  • Vær opmærksom på, at de store ikke har ansvaret for de små – det har du selvfølgelig. Men de kan godt hjælpe til og samtidig øve sig i at være en god kammerat.

Tips

Aktiviteten kan også bruges i en tilrettet form, når der starter et nyt barn – særligt hvis det er lidt ældre – i vuggestuen eller i dagplejen.

Det nye barn sættes sammen med et andet barn, der, sammen med de voksne, udgør den første trygge base. Frem for at vælge ”en stor ven” til barnet, kan I vælge at sætte barnet sammen med én på samme alder/samme udviklingstrin, så det potentielt kan udvikle sig til et venskab.

I kan vælge at lade alle børnene indgå i makkerskaber to og to i den periode, hvor det nye barn skal køres ind, for på den måde at skabe mindre fokus på det med at være ”den nye”, der har brug for særlig hjælp.

Pædagogisk formål

Brug aktiviteten til skabe en omsorgskultur i børnenes fællesskab. Med blik for nærmeste udviklingszone, vokser børnene af at blive mødt med positive forventninger til, hvad de kan gøre for de mindste børn.

Relaterede

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.