“Liker”

6-9 år | Gratis aktiviteter | Med børn

Brug musikvideoen eller sangen som udgangspunkt til at tale med børnene om, hvad det vil sige at være en god kammerat på nettet.

Selvom børn under 13 år ikke må være på sociale medier, har mange 8-9-årige en profil på fx Snapchat, Instagram og TikTok. Den digitale verdens mulighed for anonymitet og ansigtsløs kommunikation, betyder nogle gange, at børnene kan komme til at kommunikere negativt sammen på de sociale medier.

Børnene har brug for voksnes hjælp til at blive mindet om, at de også skal være gode kammerater, når de mødes i den digitale verden.

Sådan gør I

 1. Tal med børnene, om de kan huske, hvilken værdi i Fri for Mobberi, der siger, at vi skal tale pænt til andre (respekt).
 2. Find musikvideoen ‘Liker’ (lavet af HipSomHap til Fri for Mobberi) på Fri for Mobberi Universet eller på YouTube. Sangen kan også streames fra fx Spotify.
 3. Opdel børnene i mindre grupper – fx 4-5 i hver gruppe, og lad dem tale om, hvad sangen handler om, og hvad pointen fra HipSomHap er.
 4. Saml op i plenum og hør bud fra de forskellige grupper.

Forslag til spørgsmål:

 • Hvad handler sangen om?
 • Hvordan vil I forklare, hvad en ”liker” er?
 • Hvad betyder det at være en ”hater”?
 • Hvorfor er der et biiip, når hun synger: Ikk’ en [biiip, biiip, biiip]
 • Er det lettere at sige noget eller skrive noget dårligt om/til nogen? (hvorfor?)
 • Hvad kan man gøre, når man hører nogen sige noget dårligt om/til andre?
 • Hvad man kan gøre, når man ser nogen skrive noget dårligt om/til andre?
 • Hvordan ”siger” man stop til nogen, man ikke er sammen med (på et socialt medie)?

OBS: Husk at minde børnene om, at de ikke skal tale om konkrete situationer, hvor de nævner navne på andre børn, fordi det er ubehageligt for dem, der bliver talt om. Det kan desuden skabe utryghed hos andre børn, som kan frygte, at der bliver talt om dem en dag.

Lav aktiviteten med

De ældste børn i indskolingen.

Det skal I bruge

Projektor/ smart board eller musikafspiller.

Tips

 • Sæt musikvideoen på og lad børnene danse Liker-dansen som en energigiver i undervisningen eller i en pause.
 • I kan lave jeres egen sang. På Fri for Mobberi Universet kan I hente beatet (med eller uden omkvædet) og se videoen med HipSomHap, der giver tips til, hvordan man kommer i gang med at lave sin egen rap.

Pædagogisk formål

Brug aktiviteten til at arbejde med børnenes digitale dannelse. Aktiviteten skal hjælpe dem til at få indblik i, hvilke forskelle der er på at kommunikere direkte ansigt til ansigt med sine kammerater og på, hvad der sker, når der kommer en skærm imellem. Hvad vil det fx sige at være en god kammerat på nettet?

Ved at tage denne snak med børnene, bliver du klogere på hvor elevgruppen er i forhold til deres digitale dannelse, men du viser også, at du er interesseret i deres færden på nettet, og at de kan gå til dig, hvis de oplever noget på nettet, som de har brug for at vende med en voksen.

Relaterede

Materialer og aktiviteter for forskellige aldersgrupper

Få viden, tips og tricks til arbejdet

med børns trivsel og sociale

udvikling direkte i din indbakke.