Børn spejler sig i voksne - både deres egne forældre og de voksne i vuggestuen eller dagplejen, men også i kammeraternes mor eller far.Som forælder...
FEM FORÆLDRETIP 0-3 ÅR
Børn spejler sig i voksne - både deres egne forældre og de voksne i vuggestuen eller dagplejen, men også i kammeraternes mor eller far.
Som forælder til et barn i vuggestue eller dagpleje skal du derfor være opmærksom på, at du spiller en vigtig rolle både for dit eget barn - og for børnenes fællesskab.
Det gør du både, når du er til stede i vuggestuen/dagplejen, men også indirekte. Hvordan du hjemme taler med dit barn om dagen i vuggestuen eller dagplejen og om de andre børn, kan også få indflydelse på stemningen og børnenes indbyrdres relationer i vuggestuen/dagplejen.
I Fri for Mobberi opfordrer vi dig til at være opmærksom på hele børnegruppen.
Hvis du følger - og gerne diskuterer med de andre forældre - Fri for Mobberis syv gode forældreråd, er du godt på vej til at sikre, sikre, at alle børn – også dit eget – bliver en del af fællesskabet.
Sådan hjælper du med at skabe gode relationer blandt de mindste:
- Støt dit barn i at lege på kryds og tværs med de andre børn i vuggestuen / dagplejen.
Alle børn i vuggestuen/dagplejen er potentielle venner til dit barn. Dit barn væger selv, hvem hun/han vil være venner med, men I kan åbne barnets øjne for de mange muligheder ved at vise interesse for alle børn i dagplejen/vuggestuen, og når du også husker de andre børn, når du og dit barn taler om det, der er foregået i løbet af dagen. På den måde er du med til at synliggøre alle børn som en del af fællesskabet.
- Tal ordentligt om og til andre børn i vuggestuen/dagplejen eller om og til deres forældre og personale.
Børn spejler sig i deres forældre. Hvis du er positiv over for vuggestuen/dagplejen, ansatte, kammeraterne og deres forældre, så vil dit barn også være det. Sig fx hej til alle – både børn og voksne – når du bringer og henter dit barn, og lær kammeraternes og de voksnes navne at kende.
- Tag godt imod nye børn på stuen / i dagplejen.
Nye børn skal også inviteres med ind i fællesskabet. Det kan du som forælder bakke op om ved at lære de nye børns navne at kende, vise interesse for dem ved at tale med dit barn om dem derhjemme.
- Giv dit barn opmuntring til at sige fra og til at støtte og forsvare kammerater.
Børn, der ikke er en del af børnefællesskabet, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en kammerat. Ros dit barn, når hun eller han hjælper en kammerat, der har brug for det. Børn, der har mod til at sige fra, og som er gode til at hjælpe og trøste andre, vokser indeni.
- Vær åben og positiv, når andre forældre fortæller om deres børns problemer.
Det kan være svært at tale om, at ens barn er ked af det eller har problemer i vuggestuen/dagplejen og fx har brug for yderligere støtte og opmærksomhed. Vis interesse og åbenhed – så bliver det lettere for alle.
Under 'gratis materialer' kan I finde en plakat med de fem forældretips og et brev om Fri for Mobberi målrettet forældre på en lang række sprog.
SYV FORÆLDRETIP 3-9 år
Børn har brug for gode kammerater for at trives og udvikle sig. Når børn lærer, hvordan de er gode kammerater, forebygger vi samtidig mobning på...
Børn har brug for gode kammerater for at trives og udvikle sig. Når børn lærer, hvordan de er gode kammerater, forebygger vi samtidig mobning på længere sigt.
Det er en udbredt opfattelse, at årsagen til, at et barn bliver mobbet, findes i barnet selv eller hos den, der mobber. Men forskning viser, at mobning ikke opstår på grund af enkelte børn, men fordi der ikke er plads til at være anderledes i børnegruppen.
I et godt børnefællesskab er tolerancen og respekten for hinanden så høj, at børnene kan se ud, hedde og være præcis, som de er, og i et godt fællesskab har børnene øje for, at alle kan bidrage med noget til fællesskabet.
Det gode børnefællesskab hjælper alle børn til at trives, og et godt fællesskab er modstandsdygtigt over for mobning. Derfor gør du noget godt for dit barn, når du gør noget for fællesskabet.
Som forælder spiller du en vigtig rolle som guide og rollemodel for dit barns sociale liv. Når du bakker op om børnenes sammenhold og fællesskaber og samtidig støtter dit barn i at vise omsorg og være modig og sige fra, når hun eller han er vidne til udelukkelse og drilleri, så gør du en forskel i forebyggelsen af mobning.
Hvis du følger - og gerne diskuterer med de andre forældre - Fri for Mobberis syv gode forældreråd, er du godt på vej til at sikre, sikre, at alle børn – også dit eget – bliver en del af fællesskabet.
- Støt dit barn i at lege med forskellige – både i børnehaven/skolen og i fritiden
Det styrker børnenes fællesskab og forebygger mobning, når børnene kender hinanden godt på kryds og tværs. Når du gør en ekstra indsats for at få legeaftaler med alle – også dem, dit barn ikke plejer at lege med – så er du med til at sikre alle børn en plads i fællesskabet.
- Tal ordentligt om og til andre børn, forældre, pædagoger og lærere
Børn spejler sig i deres forældre, og hvis du er positiv over for børnehaven/skolen, pædagogerne, lærerne, kammeraterne og deres forældre, så vil dit barn også være det. Sig fx hej til alle – både børn og voksne – når du bringer og henter dit barn, og lær kammeraternes navne at kende.
- Hold arrangementer for alle
Fødselsdage betyder meget for børn. Det gør både ondt på det barn, der ikke inviteres med, og på det barn, som ingen gæster får. Bestræb jer på at invitere hele stuen/klassen – eller alle piger eller alle drenge – når I holder fødselsdag eller andre fester, og prioritér, at dit barn kan være med, når andre inviterer.
- Støt dit barn i at reagere, hvis en kammerat bliver udsat for noget uretfærdigt
Børn, der ikke er en del af børnefællesskabet, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en kammerat. Ros dit barn, når hun eller han hjælper en kammerat, der har brug for det. Børn, der har mod til at sige fra, og som er gode til at hjælpe og trøste andre, vokser indeni.
- Vis interesse for dit barns digitale liv
Børn ved, hvordan de betjener medier, men forstår dem ikke altid. Derfor har de brug for vejledning fra voksne. Vær nysgerrig og leg med – og tal med dit barn om, hvordan man også i den digitale verden udviser omtanke over for andre.
- Spørg ind, hvis dit barn er ked af noget
Anerkend dit barns følelser, men husk også, at der altid er flere sider af samme sag. Hjælp dit barn til at tænke over, om andre børn kunne have oplevet tingene på en anden måde i forbindelse med en konflikt og tal evt. med andre forældre, en lærer eller pædagog, inden du reagerer på en konflikt.
- Vær åben og positiv, hvis andre forældre fortæller om deres barns udfordringer
Det er meget svært at fortælle, at ens barn er ked af det eller har problemer i børnehaven/skolen og fx har brug for legeaftaler og kammerater. Vis interesse og åbenhed – så bliver det lettere for alle.
FRI FOR MOBBERI BØRNESTAFETTEN
Fri for Mobberi Børnestafetten er Mary Fonden og Red Barnets årlige børneløb mod mobning, der finder sted i Aarhus og København.Løbet en festlig...
Fri for Mobberi Børnestafetten er Mary Fonden og Red Barnets årlige børneløb mod mobning, der finder sted i Aarhus og København.
Løbet en festlig markering af det alvorlige budskab: Det er aldrig i orden at mobbe, og alle har ret til en plads i fællesskabet.
Ruten er en kilometer, som børnene løber med en lille bamse som stafet. Når de har gennemført distancen, afleverer de bamsen og får en medalje. Udover løbet er der børneunderholdning og sjove aktiviteter på pladsen.
I 2019 løber vi:
- 25. maj 2019 i Mindeparken i Aarhus. Tilmeldingen åbner snart.
- 22. juni 2019 i Fælledparken i København. Tilmeldingen åbner snart.
Fri for Mobberi Børnestafetten er tilrettelagt til børn mellem 0 og 9 år, men ældre søskende op til 13 år må også gerne løbe med. Det koster 125,- kr per barn at være med - det er inklusive T-shirt og medalje.
Børn, der gerne vil løbe sammen, skal tilmeldes individuelt, men afhente startnumre og løbebluser sammen. Forældre er velkomne til at løbe med - det koster ikke noget.
Løbene afvikles i samarbejde med Sparta og Aarhus 1900 Atletik/Motion. DHL og WHEAT er sponsorer for Fri for Mobberi Børnestafetten.
Se billeder fra Børnestafetten i Aarhus den 2. juni 2018.
Se billeder fra Børnestafetten i København den 9. juni 2018.
Følg os
Fri for Mobberi Børnestafetten bliver løbende omtalt på facebook.com/friformobberi, i Fri for Mobberis nyhedsbrev, som du kan tilmelde dig på friformobberi.dk, og på Instagram @friformobberi eller på hashtagget #børnestafetten2018

FAKTA OM MOBNING
Hvad er mobning? Hvad er mobning ikke? Hvor mange bliver mobbet? Og hvem har ansvaret?

Syv tip til forældre
Som forælder har vi stor indflydelse på børnegruppens trivsel - også selvom vi ikke altid er der fysisk.
Bamsevens Sang
Fri for Mobberi har sin helt egen signatursang: Bamsevens Sang.Sangen handler om Fri for Mobberis fire værdier - tolerance, respekt, omsorg og mod....
Fri for Mobberi har sin helt egen signatursang: Bamsevens Sang.
Sangen handler om Fri for Mobberis fire værdier - tolerance, respekt, omsorg og mod. Den handler om, at alle børn har brug for venner, og at vi skal hjælpe hinanden.
Ole Kibsgaard har skrevet tekst og melodi og har indspillet sangen sammen med sin niece Ella. Den findes også i en instrumentalversion. Hent noderne til Bamsevens Sang.
Sangen er med på rytmik-CD'en i kufferten for de 0-3-årige, men den kan også hentes på gængse musiktjenester, som fx iTunes, Spotify, TDC Play, YouSee og Telmore.
BAMSEVENS SANG
Hvis du ser, at nogen driller
andre børn, så de bli’r triste,
skal du ikke se den anden vej,
som om du ikke vidste,
at alle børn har brug for venner,
nogen der kan li’ dem
om så de hedder Ibrahim, Karl-Børge eller Iben.
Så lad os holde sammen
og prøve at forstå,
at selvom vi’ forskellige
én stor og nogle små,
så skal vi være søde
og hjælpe, når vi kan
om det’ en pige på fire år eller en gammel mand.